Tips för badrummet

Ett badrum ska vara praktiskt och fungera för alla. Samtidigt vill vi även trivas där, så det får gärna vara både vackert och harmoniskt, så hur lyckas man med det?bathroom-interiorVanligen är badrummet ett av hemmets minsta rum, så det är viktigt att planera och tänka igenom hur det ska användas och vilken utrustning och inredning du vill ha.

Planera

Starta med att planera badrummets yta. Ska det finnas

  • både dusch och badkar/bubbelbad?
  • bastu?
  • tvättmaskin?
  • förvaringsmöjligheter?

Troligen kan du inte ha allt, så försök att planera inredningen efter rummets storlek.

Stil

Det är viktigt att från början bestämma vilken stil badrummet ska ha, det avgör valet av toalettstol, beslag, krokar och övrig inredning.

Badrumsmöbler

Det finns en mängd tillverkare av badrumsinredning, men det blir ofta bra att ställa in en gammal antik möbel för att skapa mer personlighet.

Badkar eller dusch

Det finns badkar i många olika storlekar och modeller. Provligg gärna innan köp och om du köper bubbelbad kontrollera bullernivån innan du bestämmer dig. Vill du ha mer fri yta är dusch ofta ett bra alternativ.

Förvaring

Vad kan förvaras framme och vad är bättre att gömma undan? En enkel tumregel är att det som inte används vid varje besök läggs i skåp och hyllor. Dessutom sådant som tops, salvor och parfymer läggs i skåp. Ju mer som kan döljas desto bättre.

Kakel

Kakel förändrar ständigt mode, så en god idé är att försöka hitta en tidlös stil som känns bra även ett antal år framåt.

Klinker

Klinker är som kakel tillverkat av lera, men betydligt hållfastare. Även här är ett gott råd att välja en design som håller för modeväxlingar.

Belysning

Ett bra ljus skapar en trevlig stämning, men ska dessutom vara praktiskt för sminkning, rakning och annan kroppsvård.

Inredningsdetaljer

I badrummet kan sakerna användas som en del av inredningen. Placera ut snygga handdukar, schampoflaskor och doftljus och gärna några gröna växter i vackra krukor.

Konstruktion

Det är speciellt viktigt att bygga badrummet på ett sätt så att du inte i framtiden får problem med vattenskador och annat. Här är lite mer tips kring detta.