Mysigt sovrum

Sovrummet ska vara ens fristad. En plats där man slappnar av och bara har det skönt. Det ska vara fyllt med bekvämligheter och mys. Här är våra bästa tips på vad ett sovrum borde ha.shutterstock_218112145

Trivselbelysning

Det är inte ofta man behöva starkt ljus i sovrummet. Sådana lampor kan man ha i garderoben istället. Ta ned taklampa och eller sätt in en dimbar lampa för mildare ljus. En vacker ljusslinga som drivs på batteri passar bra i sovrummet och är även väldigt dekorativ. Ljusslingan kan vara mångfärgad eller likna en bukett rosor. Häng den över gardinstången eller sänggavel för lite trivselbelysning.

Tyger

Gardinerna ska gärna vara lite tjockare för att stänga ut solen. Men om man inte har problem med morgonsol kan det vara stiligt med ett par enkla spetsgardiner också. Sängkläderna borde vara lätta och andas, för att få en skön sömn under hela natten. Man behöver inte alltid satsa på det allra dyraste, men åtminstone ett set sängtyger borde vara lite finare. Percale är finkammad bomull som är sval och mjuk mot huden. Det är en lyxigare form av bomull, helt enkelt.Sedan kan man dekorera med tyger också. Ett hemmagjort överkast ger rummet en personlighet. Har man tålamodet kan man virka ett överkast i spetsmönster. Sängkläderna andas utan att sängen behöver vara obäddad. Eller så kan man pröva på lappteknik och göra ett överkast av olika spillbitar.

Dofter

Ett sovrum ska ha en behaglig doft som inte är för påträngande. Man vill inte bli störd av doften karaktär eller styrka. Det sägs att lavendel och kamomill är mjuka dofter som ger god sömn, men även doften av vädrade lakan, syren och doften av bomull är milda och rogivande. Det går också att välja sin favoritdoft, men var ändå sparsam med hur starkt det får dofta. Kraftiga dofter stör sömnen.