Handhygien: Såhär tvättar du händerna rätt

Att tvätta händerna är en av de viktigaste åtgärderna vi kan vidta för att förhindra spridning av sjukdomar. Det är en enkel åtgärd som kan rädda liv. I denna artikel kommer vi att gå igenom varför handhygien är viktigt och hur man tvättar händerna på rätt sätt.

Varför handhygien är viktigt

Forskning visar att tvättning av händerna är en av de mest effektiva sätten att förhindra spridning av sjukdomar. Genom att tvätta händerna regelbundet minskar man risken för att sprida bakterier och virus. Det är extra viktigt att tvätta händerna ordentligt under influensasäsongen och när man är sjuk.

När ska man tvätta händerna?

Det är viktigt att tvätta händerna regelbundet, men det finns vissa tillfällen när det är extra viktigt att tvätta händerna:

 • Innan man hanterar mat eller äter
 • Efter att man har varit på toaletten
 • Efter att man har hostat eller nyst
 • Efter att man har varit i kontakt med någon som är sjuk
 • Efter att man har hanterat sopor eller avfall

Hur tvättar man händerna på rätt sätt?

För att tvätta händerna på rätt sätt behöver man följa följande steg:

 1. Blöt händerna med vatten och ta sedan tvål.
 2. Gnugga händerna tillsammans för att skapa lödder. Var noga med att tvåla in hela händerna, inklusive mellan fingrarna och under naglarna.
 3. Tvätta händerna i minst 20 sekunder. En bra regel är att sjunga ”Ja må hon leva” två gånger.
 4. Skölj händerna med vatten och torka dem med en ren handduk eller pappershandduk. Var noga med att torka händerna ordentligt.

Vilken tvål ska man använda?

Det är viktigt att använda tvål när man tvättar händerna. Vanlig tvål fungerar bra, men det finns också antibakteriell tvål som kan vara bättre vid vissa tillfällen. Det är dock viktigt att tänka på att använda antibakteriell tvål sparsamt eftersom det kan bidra till ökad resistens mot antibiotika.

Hur länge ska man tvätta händerna?

För att tvätta händerna ordentligt behöver man tvätta dem i minst 20 sekunder. En bra regel är att sjunga ”Ja må hon leva” två gånger. Det kan kännas som lång tid, men det är viktigt för att få bort alla bakterier och virus.

Vad ska man tänka på efter att man tvättat händerna?

Efter att man har tvättat händerna är det viktigt att tänka på följande:

 • Var noga med att torka händerna ordentligt.
 • Använd gärna en pappershandduk för att torka händerna.
 • Undvik att röra vid dörrhandtag eller andra ytor som många andra personer rör vid.
 • Om möjligt, använd handdesinfektion efter att du har tvättat händerna.

Handdesinfektion som ett alternativ

I vissa situationer kan det vara svårt att tvätta händerna, till exempel när man är på resande fot eller om man inte har tillgång till vatten och tvål. I sådana situationer kan handdesinfektion vara ett bra alternativ. Handdesinfektion är också ett bra komplement till handtvätt, särskilt om man har varit i kontakt med någon som är sjuk.

Att tvätta händerna är en enkel åtgärd som kan förhindra spridning av sjukdomar. Genom att följa dessa enkla steg kan du göra en stor skillnad för din egen hälsa och för hälsan hos personer runtomkring dig.