Från tråkigt till trendigt: Så stylar du dina gamla kläder på ett nytt sätt

Att skapa nya outfits med hjälp av gamla kläder är både miljövänligt och ekonomiskt. Det finns flera sätt att göra detta på, bland annat genom att blanda och matcha samt genom att sy om kläderna.

Blanda och matcha

Genom att blanda olika plagg kan man skapa spännande outfit-kombinationer. En vanlig regel är att mixa olika mönster eller material, som exempelvis en rutig skjorta tillsammans med ett randigt linne.

En annan idé är att experimentera med olika färger, som att matcha en ljusblå tröja med en mörkblå kjol. Det är även möjligt att skapa nya outfit-kombinationer genom att använda plagg på ett annorlunda sätt än vad de är tänkta för. Ett exempel på detta är att bära en klänning som en kjol.

Sy om och skapa

Genom att sy om gamla kläder kan man skapa helt nya plagg. Ett exempel kan vara att sy om en för stor skjorta till en trendig topp eller att sy ihop två t-shirts till en klänning. Det finns många guider på nätet som hjälper till med att sy om kläder, även för nybörjare.

Accessoarer för att piffa upp en outfit

Ibland räcker det med att addera några accessoarer för att en outfit ska kännas helt ny. Det finns flera olika accessoarer som kan användas för detta ändamål, såsom skor, väskor, smycken och håraccessoarer.

Skor och väskor

Ett sätt att piffa upp en outfit är genom att använda färgglada eller mönstrade skor och väskor. Ett annat alternativ är att välja skor och väskor i material som läder eller mocka för en lyxigare känsla.

Smycken och håraccessoarer

Smycken och håraccessoarer kan också användas för att piffa upp en outfit. En trendig accessoar just nu är exempelvis stora örhängen i olika färger och material. Håraccessoarer som scrunchies eller hårspännen med pärlor är också populära just nu.

Styla efter tillfälle

En annan viktig faktor när det kommer till att styla gamla kläder på ett nytt sätt är att tänka på tillfället. En vardagsoutfit kan exempelvis skilja sig mycket från en festoutfit.

Vardagsoutfiten

En enkel vardagsoutfit kan skapas genom att använda basplagg som jeans och en vit t-shirt. För att göra outfiten mer intressant kan man addera en färgglad tröja eller en mönstrad scarf.

Festoutfiten

För en festoutfit kan det vara kul att använda plagg som man inte använder så ofta, som exempelvis en paljettklänning eller höga klackar. En annan idé är att addera accessoarer som gör outfiten mer glamorös, som exempelvis en clutchväska och stora örhängen.

Genom att experimentera med olika stilar och kombinationer kan gamla kläder få nytt liv och bli trendiga igen.