Få juridisk hjälp vid familjerätt

Behöver du gå till familjerätten? Ta reda på dina rättigheter först och få juridisk hjälp på vägen. Men först behöver du veta vad som ni kan ta till familjerätten.

Vad är familjerätten?

I varje kommun finns det en avdelning som heter familjerätten. Där besvarar de frågor och fall som handlar om familjerättsliga frågor. Det kan vara om vårdnad, boende, faderskap, adoption eller umgänge. Läs mer på denna sida för ytterligare och aktuell information om familjerätten. Om du har frågor angående familjerättsliga ämnen som rör ditt barn är det bara att vända dig till familjerätten i din kommun.

Vad familjerätten erbjuder

En sak som de erbjuder är samarbetssamtal för exempelvis skilda eller separerade föräldrar. Det innebär att de genom samtal försöker att komma överens i frågor som handlar om barnet. Anledningen till det är för att det ska bli bra för barnet.

Om föräldrarna inte kommer överens så kan det leda till tingsrätten. Ofta hjälper familjerätten till med att göra en utredning och för samtal med båda parter. De kan föreslå förslag till tingsrätten om vad de anser är bäst för barnet.

Familjerätten kan även hjälpa till att skriva ett avtal mellan er vårdnadshavare. Det är viktigt att ni har skriftliga avtal så att ni kan gå tillbaka och se vad ni kom överens om.